Látnivalók

Vinye igazi középpont. Körülbelül 40 km-re helyezkedik el tőle több, országosan is kiemelkedő jelentőségű kulturális központ. A teljesség igénye nélkül szeretnénk ízelítőt adni a lehetőségekből.


Zirci Ciszterci Apátság

http://www.zirciapatsag.hu/

zirc-ciszterci-apatsagAz 1182-ben alapított Zirci Apátság mai épületegyüttese több fázisban épült ki a XVIII. századtól a XX. század első feléig. A jelenleg a templom déli oldalához csatlakozó, zárt belső udvarral kialakított, kétszintes barokk kori tömb építése 1727. március 6-án kezdődött el, lakhatóvá 1733-ban vált az épület. A monostor bővítésére az 1830-as évek végén került sor: a déli szárnyat kétemeletes magasságban bővítették kelet felé, ez az épületrész 1842-re vált használhatóvá. 1844-ben tették le a főhomlokzattól délre építendő kétemeletes új szárny alapkövét, amely 1845-re el is készült. 1847-ben készült el a középrizalit, a könyvtár nagyterme és a vörös torony. 1866-ban a déli és keleti szárnyra felhúzták a második emeletet. 1911-ben a keleti szárnyat teljesen újjáépítették. A nagy kvadrum keleti szárnyát 1925-27-ben bővítették kétemeletessé. Az 1920-as években a középrizalit második emeleti oszlopos galériáját statikai okokból elbontották; a második világháború végén egy repülőszerencsétlenség következtében a könyvtárterem szenvedett kisebb károsodásokat. Az apátság igen értékes építészeti részletét képezi a főhomlokzat középrizalitja, valamint a nagy kvadrum főhomlokzati szárnyának déli, arborétum felöli homlokzata. A legigényesebben kialakított belső terek a könyvtárterem, az egykori főapáti lakosztály földszinti termei – a klasszicizmus-kori bővítések tehát kiemelt figyelmet érdemelnek. A régi épület néhány színvonalas barokk-kori kőfaragványt is rejt.


Pannonhalmi Bencés Főapátság

http://bences.hu/cikklista/latnivalok_az_apatsagban_.html

A monostor épületei különböző korok üzenetét őrzik, együttesükben mégis a sokféleségben megvalósuló egység fogalmazódik meg. Az itt látható tárgyi emlékeknek és gazdag kulturális örökségnek az adja sajátos szépségét, hogy egy élő szerzetesközösség mindmáig eredeti rendeltetésüknek megfelelően használja őket. Éppen ezért a monostor sokak számára nyitott épületében mindig vannak olyan helyek, ahová csak a közösség tagjai léphetnek be. Itt végső soron minden azt szolgálja, hogy az a szerzetesi életforma, amely — Szent Benedek nyomán — másfél évezrede fennáll, továbbra is a csendből és az imádságból táplálkozhassék, a szerzetes pedig egyre inkább önmagává és az emberek testvérévé váljék.


Zirci Arborétum

http://www.zirciarboretum.hu/

A ciszterci apátság műemléki környezetében angolkert stílusban létesült park hazánk legmagasabb fekvésű fás gyűjteménye, 400 méter tengerszint feletti magasságban. 1951 óta országos jelentőségű védett természeti terület. Minden évszakban pompás látványt, kellemes felüdülést nyújt. Tavasszal a halastó partján telepített dísznövények, évelőágyások üde látványa, nyáron a zöld ezernyi árnyalata, a hársfák zsongító illata, a Cuha-patak csobogása, ősszel a melegbarna-sárga színpompa, télen az ágakat belepő hótakaró, zúzmara varázsolja mintegy mesevilágba a látogatót.


Pápai Várkert Fürdő

http://www.varkertfurdo.hu/

Ha eljön a nyár, irány a strand! A Várkertfürdő strandja 4 hektár területen fekszik, puha zöld pázsitja napozásra, árnyat adó fái békés szunyókálásra csábítanak. Medencéink minden korosztály számára kikapcsolódást nyújtanak, legyen szó pihenésről, játékról, sportolásról, extrém kalandokról vagy az apróságok pancsolási lehetőségéről. A strandon játszótér, homokos sportpályák is várják az aktív pihenésre vágyókat, a büfében pedig ízletes finomságokat, frissítő italokat kínálunk vendégeinknek.


Bakonybéli Monostor

http://www.szentmauriciusz.hu/

szentmauriciuszA monostorok ősidők óta a Találkozás helyei. Olyan kitüntetett pontok a fizikai és a virtuális térben, ahol természet és történelem, emberi kreativitás és kegyelem, szenvedés és öröm, ember és ember, ember és Isten egymással kapcsolatba léphetnek.

Bakonybélben, az országnak ezen a rendkívüli szépségű helyén 1018 óta élnek szerzetesek. Közösségünk az Evangélium és Szent Benedek Regulája alapján igyekszik a Krisztus-követés útján járni, az imádság, a testvéri közösség és a munka révén tanúskodni a köztünk lévő Isten Országáról.


Bakonyi Természettudományi Múzeum Zirc

http://bakonymuseum.nhmus.hu

bakonyi-term-muzeumAz 1972-es alapítású Bakonyi Természettudományi Múzeum előtörténete és jogelőd intézményétől származó legrégibb gyűjteménye jóval korábbra, a XIX-XX. század fordulójára nyúlik vissza. Ebben az időszakban figyeltek fel először a Balaton hinarasodására, s ennek kapcsán létrejött egy olyan tudományos testület, mely feladatául tűzte ki a Balaton-környék természet- és társadalomtudományi feltárását. Az elvégzett kutatások eredményeit egy 13 kötetes monográfiasorozatban publikálták (Balaton-monográfia), miáltal a Balaton-környék Európa legjobban kutatott kistájává vált.


Pannon Csillagda Bakonybél

http://csillagda.net/

Állandó kiállítás a csillagászat és űrkutatás történetéről, Galileitől a Mars-utazásig, 400 m² területen. Meteorit simogató, Mars robot, szkafander ruha, érintőképernyős űrutazás, katapultülés: űrturizmus mindenkinek!

Térkép